Διονύσης Ανεμογιάννης
Σε ένα στενό στο Γκάζι μπορείς να παραγγείλεις την καραμέλα των ονείρων σου. Οι νεαροί καραμελοποιοί του είναι πρόθυμοι να στη φτιάξουν μπροστά στα μάτια σου, μεταμορφώνοντας ζεστά «ζυμάρια» από ζάχαρη σε πολύχρωμα καραμελάκια με ό,τι όνομα και σχέδιο μπορείς να φανταστείς.
φωτογραφίες: Manteau Stam
Το ζαχαρένιο σπίτι των Αδερφών Γκριμ που σαν επίπονο σφράγισμα απέτρεπε κάθε σκέψη μου για κατανάλωση γλειφιτζουριών και καραμέλας, αποδομήθηκε στην όψη του πολύχρωμου Soocre στο Γκάζι. Μικρά διάφανα βαζάκια και πολύχρωμα γλειφιτζούρια συνιστούν το σκηνικό και το ελκυστικό εμπόρευμα του εργαστηρίου καραμέλας. Σε μια σύντομη επίσκεψή μας σ’ αυτό καταναλώσαμε άφθονα καραμελένια κεράσματα και παρακολουθήσαμε την παρασκευή της καραμέλας καρπούζι, παρέα με διάφορους περαστικούς απ’ το κατάστημα.
Ο Σωκράτης και ο Γιώργος ξεκινούν την παρασκευή αφότου το μείγμα έχει πρώτα βράσει. Σε ένα μάρμαρο, η καραμέλα κρυώνει και σε αυτή προστίθεται το χρώμα. Αφού αναμειχθεί καλά και ομογενοποιηθεί, σειρά έχει η δημιουργία της λευκής καραμέλας. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα υλικά, η λευκή καραμέλα πρέπει να ‘στρεσαριστεί’ προκειμένου να γίνει αφράτη και τραγανιστή. Η διαδικασία του ‘στρεσαρίσματος’ γίνεται σε έναν μεταλλικό γάτζο από τον οποίο κρεμιέται το ζεστό μείγμα και αφήνεται να πάρει αέρα.
Η ζαχαροπλαστική παίρνει μορφή χειροτεχνίας στους πάγκους του Soocre και το πιο δύσκολο κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας αποδεικνύεται η σχεδίαση γραμμάτων και σχεδίων με τα κομμάτια της καραμέλας. Λεπτά κομμάτια μαύρης καραμέλας σχεδιάζουν τα γράμματα. Σταδιακά σχηματίζεται το όνομα ΖΕΝΙΑ, αφού η παραγγελία προορίζεται για βάφτιση. «Μπορείς να γράψεις ό,τι θέλεις. Κατά καιρούς μας έχουν έρθει πολύ περίεργες παραγγελίες, όπως ‘ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΒΡΩΜΙΑΡΑ’ ή ‘MEN SUCK’», αναφέρει ο Γιώργος και ο Σωκράτης παραδέχεται ότι «στον σχεδιασμό τους μας παιδεύουν περισσότερο το γράμμα ‘G’ και τα μικρά ελληνικά γράμματα που είναι γεμάτα κύκλους και μαγκουρίτσες». Σειρά έχει η κατασκευή της καρδιάς σε καλούπι από λευκή καραμέλα. Αφού ολοκληρωθούν τα επιμέρους στοιχεία, ένα βρεγμένο με νερό σφουγγάρι βοηθά την συγκόλλησή τους. Τα κομμάτια τυλίγονται σε ένα πάκο λευκής καραμέλας και δημιουργούν ένα τεράστιο καραμελάκι που ξεχειλίζει γέμιση και ζυγίζει πάνω από δέκα κιλά. Η συνέχεια αποδεικνύεται εκπληκτική. Οι ‘καραμελoποιοί’ του Soocre μακραίνουν σαν πλαστελίνη το μείγμα, το λεπταίνουν εκπληκτικά τραβώντας το και τελικά το κόβουν σε ισόπαχες ράβδους. Αφού οι ράβδοι κρυώσουν, κόβονται σε μικρά καραμελάκια, που αποκαλύπτουν ότι το αρχικό σχέδιο έχει παραμείνει ανέπαφο, σε σμίκρυνση αλλά εντυπωσιακά διακριτό. Κάθε μείγμα του βγάζει μέχρι και 2.000 κομμάτια καραμελάκια.
Στο εργαστήριο της οδού Γαργηττίων στο Γκάζι, το άρωμα της καραμέλας μετατρέπεται σε καρπούζι, τσιχλόφουσκα και άλλοτε σε τιραμισού και σαμπάνια. Υπάρχουν διάφορες γεύσεις φρούτων να επιλέξεις, από βατόμουρο και λεμόνι μέχρι περγαμόντο, ενώ συνδυασμοί καραμέλας με σοκολάτα, καραμέλας βουτύρου και χωρίς ζάχαρη, δημιουργούν ευρεία γκάμα επιλογών.
Στην κουβέντα μας με τους παρασκευαστές διαπιστώσαμε ότι οι οδοντοστοιχίες τους βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. «Οι καραμέλες μας φτιάχνονται από αγνά και φυσικά υλικά. Δεν έχουν ούτε παραπανίσια ζάχαρη, ούτε χρώμα ώστε να σου μένει στα δόντια», εξηγεί ο Γιώργος. Ενώ όταν τους ρωτώ για το πόσες καταναλώνουν κάθε μέρα μου εξηγούν ότι μετά το πρώτο διάστημα ενθουσιασμού που καταναλώνουν ό,τι βρουν μπροστά τους, μετά από λίγο, δεν τους κάνει πια όρεξη, «για να καταλάβεις απορώ που όλοι οι σουβλατζήδες είναι χοντροί. Πώς είναι δυνατόν να τρως κάθε μέρα το ίδιο πράγμα δίχως να το βαρεθείς»;
Τους ρωτάμε αν έρχονται παιδιά στο κατάστημα. «Για κάποιο μυστήριο λόγο, οι γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά να κινηθούν ελεύθερα στο μαγαζί και συνέχεια βιάζονται να φύγουν. Αντίθετα, όταν έρχονται μόνοι τους μπορεί να κάτσουν με τις ώρες. Οι ηλικίες που έρχονται περισσότερο είναι 18 με 35», αναφέρει ο Γιώργος την στιγμή που στο κατάστημα μπαίνει μια κοπέλα για παραγγελία. «Είναι απαιτητική δουλειά» συνεχίζει, «το μείγμα είναι πολύ θερμό, βγάζουν θερμό αέρα τα μηχανήματα, είναι καλοκαίρι, μπαίνουν και όμορφα κορίτσια… Οι συνθήκες είναι δύσκολες». Δίπλα στο ταμείο η πελάτισσα μάλλον θα πρόσεξε το καραμελένιο τοτέμ-καρδιά, με το όνομα μιας πρώην αγαπημένης του Γιώργου και χαμογέλασε. «Συνήθως αναλαμβάνουμε τα γλυκά σε γάμους, βαφτίσεις και γενέθλια. Η τιμή ανά κιλό είναι 34 ευρώ, ενώ μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη μπομπονιέρας», μας επαναφέρει ο Σωκράτης στα πρακτικά. «Η παρασκευή παίρνει ώρα. Να φανταστείς ότι μετά βίας να βγουν δύο παραγγελίες μέσα σε πέντε ώρες, οπότε το κατάστημα λειτουργεί με δικά του ωράρια. Καθημερινές κλείνουμε στις έντεκα το βράδυ, ενώ Παρασκευή και Σάββατο μένουμε ανοικτά μέχρι τη μιάμιση το βράδυ». Και τι είναι αυτό που τους ικανοποιεί περισσότερο στην δουλειά τους; «Το γεγονός ότι έχουμε πιστούς πελάτες, που έρχονται ξανά και ξανά. Αυτό αποδεικνύει ότι τους προσφέρουμε κάτι αξιόλογο», κλείνει την κουβέντα μας ο Σωκράτης κερνώντας μας μια τελευταία καραμέλα απ’ τον χρωματιστό σωρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου