Η διαφήμιση δεν έχει πάντα ως στόχο να δελεάσει και να οδηγήσει τον καταναλωτή στα μαγαζιά. Πολλές φορές οι διαφημιστές επιλέγουν τη μέθοδο του σοκ για να…
μεταδώσουν το μήνυμα που θέλει ο πελάτης τους.
Συνήθως, οι διαφημίσεις που σοκάρουν είναι εκείνες που επιδιώκουν να περάσουν κοινωνικά μηνύματα. Αυτό που σοκάρει, πολλές φορές κινητοποιεί.
Από την άλλη πλευρά, πολλοί διαφημιζόμενοι που θέλουν να κάνουν τη διαφορά και να δώσουν ώθηση στο προϊόν τους, «υποκύπτουν» σε προτάσεις των διαφημιστών που είναι σοκαριστικές και αμφιλεγόμενες.
Αυτή η αφίσα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο καμπάνιας κατά της παιδεραστίας. Η ατάκα πίσω από το κοριτσάκι που έχει παραμορφωθεί ψηφιακά, ώστε να μοιάζει με γυναίκα λέει: «είναι λάθος να βλέπεις ένα παιδί σαν κάτι άλλο».
Αυτή η χμμ… εμπνευσμένη καταχώριση χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση ενός περιοδικού lifestyle. Το τι ακριβώς ήθελε να πει ο ποιητής παραμένει άγνωστο…
Αυτή η αφίσα με τη γυμνή κυρία να κάνει «ευγενικές χειρονομίες» στον καλοντυμένο κύριο ήταν τμήμα της καμπάνιας του Tom Ford για την ανδρική κολεξιόν του. Το μήνυμα είναι μάλλον σαφές.
Η Toyota τόλμησε να προωθήσει το υβριδικό Prius στις ΗΠΑ, με μια καταχώριση που δείχνει έναν κύριο να ξεφορτώνεται ένα πτώμα. Η ατάκα; «Τουλάχιστον οδηγεί Prius». Ε, πάλι καλά να λέμε.
Μια αλυσίδα ινστιτούτων ομορφιάς στη Νότια Αμερική χρησιμοποίησε αυτές τις πειραγμένες φωτογραφίες της Αντζελίνα Τζολί και της Πάρις Χίλτον για να δείξει τι παθαίνουν όσες κυρίες αμελούν την περιποίηση του προσώπου τους.
Προκειμένου να πείσει τους Αυστραλούς να γίνουν αιμοδότες, ο Ερυθρός Σταυρός της χώρας, τοποθέτησε σε δημόσιους χώρους αυτά τα δοχεία που περιείχαν υγρό που έμοιαζε με αίμα. Η επιγραφή λέει: «τα χρήματα δεν είναι το παν. Σώστε 3 ζωές χωρίς να δώσετε ούτε ένα σεντ».
Ίσως η πιο αμφιλεγόμενη διαφημιστική καμπάνια όλων των εποχών ήταν αυτή της Benetton, το 1990. H ιταλική εταιρία ζούσε τότε μέρες δόξας και, θέλοντας να συνδυάσει το εμπορικό μήνυμα με το ανθρωπιστικό, χρησιμοποίησε στην καμπάνια της αυτή τη φωτογραφία: ένας άνδρας που πεθαίνει από AIDS, έχοντας γύρω από το κρεβάτι την οικογένειά του.
Οι εταιρίες εσωρούχων συνήθως δεν δυσκολεύονται να περάσουν το μήνυμα που επιθυμούν. Οι καμπύλες των κοριτσιών είναι αρκετές. Έτσι, η Agent Provocateur αξιοποίησε τα οπίσθια του μοντέλου για να μεταδώσει το μήνυμα κατά της κακομεταχείρισης των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο. Η φράση πάνω στο κιλοτάκι μεταφράζεται ελεύθερα ως «δίκη του κ…» και αναφέρεται στην παράνομη κράτηση των υπόπτων για τρομοκρατία.
Αλλη μια εταιρία που φημίζεται για τις τολμηρές καμπάνιες της είναι η Diesel. Τη δεκαετία του ’90 έγινε χαμός, όταν στους δρόμους εμφανίστηκαν γιγαντοαφίσες που έδειχναν σε πρώτο πλάνο δύο ναύτες να φιλιούνται περιπαθώς. Ήταν η περίοδος που η Diesel έπαψε να είναι ένα brand της σειράς και έγινε μια από τις μεγάλες «δυνάμεις» της casual μόδας.
himaira
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου