Tο κλου δεν είναι η ίδια η εφαρμογή, αλλά το ότι σήμερα «την παίζει» το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Τις πρώτες 5 βδομάδες μετά την κυκλοφορία της την κατέβασαν 20.000.000 άνθρωποι. Δύο εβδομάδες αργότερα τα downloads σε smartphones, tablets, laptops κ.λπ έφτασαν τα 50.000.000. Τα νούμερα συνέχισαν να αυξάνουν με ρυθμούς πανδημίας, με αποτέλεσμα σήμερα να καταγράφεται ως δεύτερη πιο πολυκατεβασμένη εφαρμογή σε iphone και ipad. Και το μεγάλο ερώτημα είναι: γιατί;
Πώς παίζεταιΜε το που μπαίνεις στο παιχνίδι εμφανίζονται στην οθόνη σου τρεις λέξεις. Από αυτές επιλέγεις τη μία και αρχίζεις να ζωγραφίζεις με το δαχτυλάκι σου. Ο άλλος που παίζει μαζί σου παρακολουθεί τι φτιάχνεις και οφείλει να μαντέψει τη λέξη που επέλεξες. Κι αυτό είναι όλο. Δηλαδή, η κεντρική ιδέα είναι ίδια με εκείνη του Pictionary, (του επιτραπέζιου παιχνιδιού που έδινε χαρά σε όλη η οικογένεια, κατά τους πρόσφατους προϊστορικούς χρόνους). Η διαφορά είναι ότι τώρα όλα γίνονται με touch screen.
Γιατί αρέσει τόσοΑυτό όμως δεν αρκεί για να εξηγήσει την απίστευτη επιτυχία του και γι’ αυτό διάφοροι οξυδερκείς πολιτισμικοί αναλυτές του σήμερα υποστηρίζουν, ή έστω εικάζουν, ότι το Draw something δεν είναι απλά ένα παιχνίδι, αλλά ένα είδος «άσκησης» στην αποκρυπτογράφηση του τρόπου σκέψης του άλλου. Παρακολουθείς δηλαδή, το πώς ερμηνεύει εκείνος τις κολυβογραμμές που εσύ σχεδιάζεις και με αυτόν τον τρόπο κατανοείς και αξιολογείς την δική του «συναισθητική νοημοσύνη». Αντίστοιχα ο άλλος παρακολουθεί το πώς ο δικός σου εγκέφαλος εικονοποιεί λέξεις. Το όφελος και για τις δύο πλευρές θα ήταν η αξιοποίηση των στοιχείων που συλλέγουν, για πιο επιτυχημένες διαπροσωπικές σχέσεις στο παρόν και στο μέλλον.
Τραβηγμένο από τα μαλλιά ως αποκωδικοποίηση της ανθρώπινης ψυχής του μέσου χρήστη; Ίσως, θα έλεγε κάποιος αναλογιζόμενος το επίπεδο «πρωτοετής νηπιαγωγείου» που έχουν τα περισσότερα σχέδια που φιλοτεχνούνται στη διάρκεια των παιχνιδιών. Αλλά αυτός ο κάποιος δεν θα επαληθευόταν από το γεγονός ότι το παιχνίδι είναι η τελευταία pop εμμονή ολόκληρου του πλανήτη.
Είναι πολλά τα λεφτάΤο Draw something είναι μια εφαρμογή που δημιούργησε η εταιρία Zynga γνωστή στους περισσότερους ως η «μαμά» του Farmville, με το οποίο ξημεροβραδιάζεται τόσος πολύς κόσμος και κοσμάκης στο Facebook. Και ως γνωστόν οι εταιρίες σαν την Zynga δεν δημιουργούν applications για το καλό της ανθρωπότητας, αλλά για τα λεφτά.
Έτσι, το Draw something, ναι μεν το κατεβάζεις δωρεάν, αλλά σε αυτή την τόσο βασική μορφή του, σου παρέχονται μόνο το μαύρο και τα τέσσερα βασικά χρώματα. Επιπλέον, αυτά δεν αναμιγνύονται. Αυτό σημαίνει ότι, αν ξαφνικά θελήσεις π.χ. λίγο πορτοκαλί και προσπαθήσεις να ανακατέψεις κόκκινο και κίτρινο για να το πετύχεις, σου εμφανίζεται ένα ενημερωτικό μηνυματάκι, που λέει ότι το πορτοκαλί κοστίζει π.χ. 262 «χρυσά νομίσματα» Zynga. Μοιραία λοιπόν έρχεται η κρίσιμη στιγμή, που η φτωχή παλέτα σου σε περιορίζει και για να ολοκληρωθείς σαν e-Βαν Γκογκ και αγοράζεις, -με μόλις 25 δολάρια-, 10.000 χρυσά νομίσματα με τα οποία, μπορείς να πληρώσεις όλα τα χρώματα της ίριδας της Draw something ζωής σου.
Αυτό το εργαλείο του μάρκετινγκ -«το δόλωμα που σε γλυκαίνει»-, έχει πια ένα πολύ ωραίο όνομα. Λέγεται freemium. Δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουν όλοι (από τους εμπόρους καλλυντικών, μέχρι τους εμπόρους ναρκωτικών):ένα δείγμα δωρεάν κάνει το προϊόν αναγκαίο ώστε να αρχίσεις να υπερκαταναλώνεις. Ο όρος freemium απλά καθιερώθηκε ως νεολογισμός από τις εταιρίες λογισμικού και δεν είναι κακή ιδέα να τον χρησιμοποιεί κάποιος, αφού άλλωστε είναι και τόσο κομψός.
Το σημαντικό όμως δεν είναι ότι το freemium της Zynga έπιασε τόπο και έτσι τώρα η ίδια θησαυρίζει, αλλά το ότι ο κόσμος βάζει πολύ χρώμα στην κυβερνοζωή του, γιατί τελικά το Draw something του προσφέρει ένα ευπρόσδεκτο είδος επικοινωνίας και επαφής, χωρίς να παρεμβάλλονται λόγια.
coolspotting.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου