«Η Μέριλιν δολοφονήθηκε» δηλώνει ο ιταλός καθηγητής Φραντσέσκο Μάρι, συγγραφέας ενός νέου βιβλίου, στο οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι ο Ρόμπερτ Κένεντι ήταν ο βασικότερος ύποπτος
Λος Αντζελες, 4 Αυγούστου 1962. Από το πρωί το τηλέφωνο στο νούμερο 12305 της Fifth Helena Drive είναι συνεχώς απασχολημένο. Η Μέριλιν Μονρόε μιλάει με τη Λουίζ ΝτιΜάτζιο, αδελφή του αγαπημένου της Τζο, τον οποίο ετοιμάζεται να ξαναπαντρευτεί. Συζητούν για τη γαμήλια τελετή, στις 8 Αυγούστου, αλλά και για πράγματα που η μέλλουσα κουνιάδα δεν γνωρίζει και που «σύντομα θα μάθει». Λίγο αργότερα, σε μια συζήτηση με τον Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, το ύφος της σεξοβόμβας είναι αρκετά διαφορετικό: τον προειδοποιεί ότι, αν δεν ξεκαθαρίσει την αλήθεια για τη σχέση τους, θα μιλήσει στους δημοσιογράφους. Και σίγουρα δεν θα μείνουν αδιάφοροι απέναντι στα γαργαλιστικά μυστικά που έχει να τους διηγηθεί για την πιο σημαντική οικογένεια της Αμερικής.
Ο RFK δεν αργεί να καταφθάσει στο σπίτι της λατρεμένης ξανθιάς του Χόλιγουντ. Μαζί του είναι ο κουνιάδος του, ο ηθοποιός Πίτερ Λόφορντ. Η Μέριλιν συγχύζεται. Γύρω στις επτά το απόγευμα φθάνει και ο ψυχίατρός της δρ Ραλφ Γκρίνσον για να της καλμάρει τα νεύρα. Οταν στις 19.30 ο γιατρός έχει πια φύγει, η ντίβα κρατάει και πάλι το ακουστικό του τηλεφώνου. Στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ο Τζο ΝτιΜάτζιο τζούνιορ. Πιο ήρεμη τώρα, μιλάει ξανά με ενθουσιασμό για τον γάμο της με τον θρύλο του μπέιζμπολ.
Επειτα από μια μέρα γεμάτη εντάσεις, γύρω στις 21.30, η σταρ αποφασίζει να χαλαρώσει. Παίρνει μερικά από τα ηρεμιστικά που της έχει συστήσει ο γιατρός. Η ώρα είναι 22.00 και ο Μπόμπι Κένεντι επιστρέφει στο διαμέρισμα. Τον συνοδεύουν δύο ακόμη άνδρες – ο ένας κρατάει ιατρική τσάντα. Η Μέριλιν βρίσκεται στον ξενώνα με την γκουβερνάντα Γιούνις Μάρεϊ, την οποία έχει απολύσει. Η οικονόμος που δεν έχει φύγει ακόμη από το σπίτι φέρνει ένα κλύσμα, μια μέθοδο στην οποία η σταρ καταφεύγει για να διατηρείται κομψή. Αυτό το κλύσμα όμως δεν είναι αθώο. Περιέχει δηλητήριο και δεν θα αργήσει να δράσει. Στις 22.45 ο ατζέντης της δέχεται ένα τηλεφώνημα: η Μέριλιν Μονρόε είναι νεκρή. Δεν αυτοκτόνησε, όπως εσπευσμένα έγραψε στο πιστοποιητικό θανάτου της ο προϊστάμενος ιατροδικαστής του Λος Αντζελες Θίοντορ Κάρφεϊ. Ούτε ο πλανήτης στερήθηκε ξαφνικά το ξανθό του είδωλο «κατά λάθος». Ολα αυτά δεν τα υποστηρίζει άλλος ένας καθ’ έξιν συνωμοσιολόγος, αλλά τρεις ιταλοί επιστήμονες και ακαδημαϊκοί με περγαμηνές.
Η Μονρόε και ο δούκας της Τοσκάνης
«Η Μέριλιν δολοφονήθηκε» δηλώνει ρητά ο καθηγητής Ιατροδικαστικής - Τοξικολογίας Φραντσέσκο Μάρι, ο οποίος μαζί και με τη σύζυγό του και επίσης καθηγήτρια στην ίδια ειδικότητα Ελιζαμπέτα Μπερτόλ θέλησαν να κάνουν τη δική τους αυτοψία. Κι ας έχουν περάσει πέντε δεκαετίες. Οι δύο επιστήμονες που έχουν εξιχνιάσει αμφιλεγόμενους θανάτους όπως του Φραγκίσκου Α΄ των Μεδίκων και της συζύγου του, μελετώντας μάλιστα υπολείμματα σε σορούς 400 ετών, θέλησαν να λύσουν και το μυστήριο που ταλανίζει τους θαυμαστές του αιώνιου συμβόλου του σεξ.
«Στην περίπτωση της Μέριλιν, βέβαια, δεν μπορέσαμε να εξετάσουμε τη σορό» επισημαίνει στο BHmagazino ο καθηγητής Μάρι. «Ωστόσο» διευκρινίζει «ανατρέξαμε στα ντοκουμέντα, στη βιβλιογραφία γύρω από τον θάνατό της και κυρίως στις τοξικολογικές αναφορές της εποχής, τις οποίες και μελετήσαμε με τα σύγχρονα δεδομένα της ιατροδικαστικής - τοξικολογίας, όπως θα έκανε κάποιος ειδικός πριν από 50 χρόνια».
Το ζεύγος Μάρι - Μπερτόλ δεν περιορίστηκε στις ιατροδικαστικές - τοξικολογικές διαπιστώσεις. Ενωσε τις δυνάμεις του με εκείνες της εγκληματολόγου Μπάρμπαρα Γκουάλκο και με την ευκαιρία των 50 χρόνων από τον πολύκροτο θάνατο οι τρεις τους τιμούν τη μνήμη της ακαταμάχητης Νόρμα Τζιν Μπέικερ με το βιβλίο «L’ enigma della morte di Marilyn Monroe» (εκδόσεις Le Lettere) που μόλις κυκλοφόρησε.
Τα 47 θανάσιμα Nembutal
Πώς, επομένως, δίνουν την απάντηση στο «Αίνιγμα του θανάτου της Μέριλιν Μονρόε», όπως μεταφράζεται ο τίτλος στα ελληνικά; «Μελετώντας κατ’ αρχάς τις εκθέσεις των τοξικολογικών εξετάσεων και συγκρίνοντας τα στοιχεία με πληθώρα παρόμοιων περιπτώσεων διαπιστώνεται ότι η σταρ θα έπρεπε να είχε πάρει τουλάχιστον 45-47 κάψουλες Nembutal (σ.σ.: η εμπορική ονομασία των βαρβιτουρικών χαπιών)» δηλώνει ο Φραντσέσκο Μάρι. Ο ίδιος σπεύδει να εξηγήσει γιατί αποκλείεται η περίπτωση το πιο σέξι αστέρι του Χόλιγουντ να έλαβε το φάρμακο διά της στοματικής οδού. «Πρώτον, γιατί εκείνη την ημέρα είχε στη διάθεσή της μόνο 25 κάψουλες. Και, δεύτερον, γιατί θα έπρεπε να είχαν παραμείνει υπολείμματα από το φάρμακο στο γαστρικό υγρό, τα οποία ποτέ δεν βρέθηκαν». Οσο για την περίπτωση της ενέσιμης ναρκωτικής ουσίας, ο ιταλός καθηγητής επισημαίνει ότι, παρά την ενδελεχή εξέταση στο άψυχο σώμα, ο βοηθός ιατροδικαστής Τόμας Νογκούτσι δεν βρήκε κανένα σημάδι από βελόνα. Αντίθετα, παρατήρησε μια μεγάλη φλεγμονή στο έντερο. Αρα, όπως συμπεραίνουν ο Μάρι και οι συνεργάτες του, «το φάρμακο είχε περάσει μέσω κλύσματος».
Δεν είναι ωστόσο μόνο τα εργαστηριακά δεδομένα. Οι τρεις καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας δίνουν στο βιβλίο τους έμφαση και στην ψυχολογία της Μέριλιν τις ημέρες πριν από τον θάνατό της: ήταν πολύ ερωτευμένη με τον Τζο ΝτιΜάτζιο (σ.σ.: έχει βρεθεί μισοτελειωμένο γράμμα όπου του εξέφραζε τον έρωτά της) και γεμάτη χαρά για την προοπτική ανανέωσης των όρκων τους. «Ο ίδιος ο ψυχίατρός της είπε στον βοηθό του προϊσταμένου ιατροδικαστή: “Είμαι σίγουρος ότι η Μέριλιν δεν αυτοκτόνησε”» μας λέει και πάλι ο καθηγητής Μάρι, αναφέροντας ότι για του λόγου το αληθές ο δρ Γκρίνσον έδωσε ηχητικό ντοκουμέντο στον Νογκούτσι. Οταν ο ιατροδικαστής το άκουσε, πράγματι πείστηκε γράφοντας σχετική αναφορά στον προϊστάμενό του. Παρ’ όλα αυτά, δύο ημέρες μετά ο Θίοντορ Κάρφεϊ ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για αυτοκτονία.
Οι αντιφάσεις στο τραγικό τέλος της λαμπερής αυτής ζωής δεν σταματούν εδώ. Αν και ο θάνατος είχε επέλθει πολλές ώρες νωρίτερα, η αστυνομία κλήθηκε περίπου στις 4.15 το πρωί. Σαν να μην έφθανε αυτό, ο επιθεωρητής που αφίχθη πρώτος βρήκε την γκουβερνάντα να πλένει τα... σεντόνια, ενώ μόλις είχε επιδιορθωθεί το τζάμι στο παράθυρο της κρεβατοκάμαρας, το οποίο, όπως ισχυρίστηκαν, είχε σπάσει ο δρ Γκρίνσον για να μπει στο δωμάτιο που ήταν κλειδωμένο. Επίσης ο αστυνομικός πρόσεξε ότι δίπλα στο νεκρό σώμα δεν υπήρχε ποτήρι για νερό. Ωστόσο, στις φωτογραφίες που εμφανίστηκαν αργότερα φαινόταν και το ποτήρι και το μπουκάλι με τα χάπια. «Και πάλι όμως» τονίζει ο καθηγητής Μάρι «στο μπάνιο της Μέριλιν δεν υπήρχε καν τρεχούμενο νερό» λόγω επισκευών...
Το καυτό κόκκινο σημειωματάριο
Επειτα, κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, εκτός από αίμα και συκώτι, ο Νογκούτσι είχε πάρει δείγματα και από άλλα όργανα, τα οποία είχε βάλει στο ψυγείο του γραφείου του προϊσταμένου ιατροδικαστή. Και αυτά εξαφανίστηκαν. Το κυριότερο, όμως, εξαφανίστηκε το περίφημο κόκκινο σημειωματάριο στο οποίο η σταρ έγραφε τα πάντα – τα περισσότερα από τα οποία, σύμφωνα με πληθώρα απόψεων, θα έκαναν πολλούς ισχυρούς να ιδρώνουν.
Ενα άλλο συμβάν που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη υποψία; Είκοσι πέντε χρόνια μετά τον θάνατό της αποκαλύφθηκε ότι η Μέριλιν δεν άφησε την τελευταία της πνοή στην κρεβατοκάμαρά της, αλλά στον ξενώνα. Και, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο γιατρός της κάλεσε ασθενοφόρο για να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο, αλλά όταν διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκρή τη μετέφεραν στο δωμάτιό της. Τότε ήταν που την τοποθέτησαν μπρούμυτα στο κρεβάτι και με το ακουστικό στο χέρι.
Οι μαρτυρίες που επέμεναν ότι η απώλεια της λαμπερής κυρίας του Χόλιγουντ ήταν εγκληματική πράξη συνέχισαν να τροφοδοτούν το αστυνομικό αυτό θρίλερ ως και πρόσφατα. Πριν από περίπου έξι χρόνια και η κόρη της Λουίζ ΝτιΜάτζιο, Τζουν, εξέδωσε τη δική της ιστορία υποστηρίζοντας ότι η μητέρα της γνώριζε το όνομα του δολοφόνου της Μέριλιν. Αλλά δεν μαρτύρησε ποτέ το μυστικό, γιατί επέμενε ότι ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου της οικογένειάς της.
Ποιος θα μπορούσε να είναι όμως ο δολοφόνος βάσει του νέου βιβλίου των τριών επιστημόνων από την Ιταλία; «Ο Κένεντι και/ή οι μυστικές υπηρεσίες που ήθελαν να καλύψουν τα μυστικά του κράτους» υποθέτει ο Μάρι. «Πιθανόν να συνεργάστηκαν με την γκουβερνάντα καθώς ήταν εκείνη που έκανε τα κλύσματα στην αξέχαστη σταρ. Και πιθανόν η Μέριλιν να έκανε το κλύσμα με τη θέλησή της χωρίς να ξέρει τι έχει μέσα» τονίζει ο ιταλός καθηγητής.
«Η αλήθεια όμως ίσως δεν μαθευτεί ποτέ», όπως και ο ίδιος εκτιμά. Αλλά ούτε θα σταματήσει και η αναζήτησή της. Ισως γιατί είναι ακριβώς το μυστήριο γύρω από τον θάνατο της πλατινέ σεξοβόμβας που θα διατηρεί για πάντα τον θρύλο της ζωντανό. Ισως γιατί τελικά είναι η μοίρα της Μέριλιν Μονρόε, η οποία κηδεύτηκε την ημέρα που σχεδίαζε να ξαναπαντρευτεί, που της το χρωστάει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου